Stronę odwiedzono:
27114988 razy
|
Przeciw naturze : prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu / Dario Bressanini, Beatrice Mautino ; przełożył z języka włoskiego Tomasz Kwiecień.
Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2021. - 363, [4] strony ; 20 cm.
Jak nie dać się nabrać i świadomie wybrać zdrową żywność. Czy eko jest eko i czy gluten jest szkodliwy? Książką dla wszystkich szukających rzetelnej informacji o zdrowym odżywianiu, zmęczonych nieustannym zalewem dietetycznych mód i nowinek. Autorzy w przystępny sposób przedstawiają wyjaśnienia, jakich dostarcza nam nauka. Przy okazji rozprawiają się z wieloma rozpowszechnionymi mitami na temat rzekomo zdrowego żywienia. Co to znaczy, że jedzenie jest naturalne? Jaki kolor powinna mieć marchewka? Czy kwadratowe jabłka GMO są Takie straszne? Komu gluten naprawdę szkodzi? co nam mówi przedrostek eko dodany do nazwy produktu? Włoski duet, chemik i biolożka, stara się odpowiedzieć na pytania i wątpliwości współczesnego konsumenta. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz objaśnieniom można dokonać wyboru, bez obaw, że działamy przeciw naturze. Pogromcy mitów pomogą w naszych kuchniach. Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym. Co "ograniczone", "tradycyjne" i "wolne od". [Wydawnictwo Literackie, 2020]
Książkę zakupiono do zbiorów Czytelni Głównej przy ul. Sokoła 13
>> opis książki w katalogu online