Stronę odwiedzono:
27118433 razy
|
Pani od obiadów : Lucyna Ćwierczakiewiczowa : historia życia / Marta Sztokfisz. Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2018. - 381, [3] strony : ilustracje, faksymilia ; 22 cm.
Odważna, niezależna. Przekraczała bariery, łamała konwenanse. Z impetem wchodziła tam, gdzie zakazywano. Zdobywała to, co chciała, i dzieliła się z innymi. W XIX-wiecznej Warszwie znali ją wszyscy. Uwikłana w sieć intryg stołecznego towarzystwa, walczyła o dobre imię. Lucyna Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni, której sławę i majątek przyniosły kulinarne poradniki. O jej bestsellerze pisał Bolesław Prus: "Do zawarcia małżeństwa niezbędne są trzy warunki: pełnoletniość obojga, ich wolna, nieprzymuszona wola oraz... "365 obiadów za 5 złotych" Ćwierczakiewiczowej". Charyzmatyczna, słynęła z ciętego języka i skutecznej autopromocji. Jedni ją wielbili, drudzy mówili z przekąsem: "panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu". Wszyscy wiedzieli, że zmieniła Polakom jadłospis, przewietrzyła ich mieszkania i głowy. Była skuteczną filantropką, organizatorką zbiórek dla najuboższych i zsyłanych na Syberię. "Pani od obiadów" to pasjonująca opowieść o kobiecie uczącej nowoczesnego patrzenia na świat i kuchnię, kobiecie, która szła przez życie jak kometa, szturmem podbijała serca i żołądki. [Wydawnictwo Literackie, 2018]
Książkę zakupiono do zbiorów Wypożyczalni Głównej przy ul. Dąbrowskiego 33.
E-book dostępny także w serwisie Legimi (o kod dostępu zapytaj w bibliotece).