Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. Kraków : Znak Litera Nova - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018. - 270, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nim rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to komplikacja trzech uwielbianych książek: "Gawęda o jedzeniu", "Z moim ojcem o jedzeniu" oraz "Gawęda o przyjęciach", które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitury czy przygotowaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po litewsku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historię spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu. [Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018]
Książkę zakupiono do zbiorów Wypożyczalni Głównej i Czytelni Głównej
>> opis książki w katalogu online