Stronę odwiedzono:
27108038 razy
Alchemia smaków i miłości
O tradycji, miłości i gotowaniu doprawionym magią rozmawiały klubowiczki podczas spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki Kopernikus. Spotkanie odbyło się we wtorek 24.03.2015 r. o godzinie 16.30. w Filii nr 2 Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jaśle przy ul. Kopernika 8
„Przepiórki w płatkach róży” Laury Esquivel to na pierwszy rzut oka kolejna książka kucharska, ale w trakcie czytania okazuje się, że to piękna opowieść o magii i silnych uczuciach, które podczas gotowania przenikają do potraw przygotowywanych przez Titę. Dania przyrządzane przez Titę mają moc wprowadzania w różne nastroje. Tort weselny, przygotowany przez nią na ślub siostry Rosaury wywoływał w gościach nastrój melancholii i smutku - „Każdego, kto wziął do ust kawałek tortu, ogarniał bezbrzeżny smutek”.
Obecność magii i wierzeń, motywy nadprzyrodzone powodują że losy bohaterów i sztuka kulinarna przenikają się w powieści w całość - zauważyła pani Ela.
Pani Halinie tradycje i zwyczaje Meksyku sprzed stu lat wydają się egzotyczne.
Przepisy zawarte w książce skierowały rozmowę na zbliżające się święta. W dzisiejszych czasach nie celebruje się tak przyrządzania potraw, rzadko też zasiada się przy wspólnym stole - a szkoda - podsumowała pani Helena.