Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
27106651 razy

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

Pogoda

ZOBACZ TAKŻE:

 

Współpraca z

Współpraca z

 

 

 

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Współpraca z

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca zwww

ZAKUP NOWOŚCI

 

 


Zakup nowości wydawniczych w 2019 r. realizowany jest ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa

Współpraca z

SBP

DKK

Logowanie do SOWA2

 

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Zapytaj bibliotekarza

 

DKK w Lesku

"Ostatni kucharz chiński", "Alkohol i muzy"

03-02-2014

Pierwsze tegoroczne spotkanie w Dyskusyjnym Klubie Książki wzbudziło wiele emocji wśród uczestników. Stało się to za sprawą dwóch książek.

 Nicole Mones jest cenioną znawczynią kultury chińskiej oraz pisarką wyróżnianą przez "New York Timesa" za jej twórczość. Jej najnowsza książka pod tytułem „Ostatni kucharz chiński” to historia Maggie McElroy - dziennikarki, która pisze o amerykańskim jedzeniu.
Maggie rok wcześniej straciła męża. Kiedy powoli zaczyna odzyskiwać spokój dostaje wiadomość o tym, że jej mąż może być ojcem małej chińskiej dziewczynki. By jakoś uporządkować wszystkie swoje sprawy i rozwiać wszelkie wątpliwości postanawia wyjechać do Chin. Przy okazji dostaje również zlecenie, aby pisać o tamtejszej kuchni, ze szczególnym uwzględnieniem Sama Lianga, ostatniego kucharza, który gotuje według tradycyjnej chińskiej kuchni…
Autorka raczy nas nie tylko cudownymi smakami, ale historią chińskiej kuchni. Oprócz tego poznajemy też zwyczaje panujące przy stole w Chinach.
 
Druga książka dotyczy naszego polskiego „podwórka”. Sławomir Koper, autor poczytnych książek z ciekawym spojrzeniem na historię, tym razem bierze na warsztat tych, którzy nie wylewali za kołnierz. I jak zwykle robi to w świetny sposób, nie oceniając, a skłaniając do przemyśleń. Jego książka pt. „Alkohol i muzy". Wódka w życiu polskich artystów” to lektura o dość specyficznym nastroju. Koper opisuje pijackie ekscesy takich sław jak Gałczyński, Witkiewicz czy Iwaszkiewicz. Niektóre wybryki artystów po pijaku mogą wywoływać rozbawienie, jednak z całości wyłania się gorzka i smutna refleksja, że talent nie zawsze idzie w parze z osobistym szczęściem. Szukanie ucieczki w alkoholu często nadawało ich życiu tragiczny wymiar. Pozycja jak najbardziej warta przeczytania.
Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: