Stronę odwiedzono:
27100006 razy
23 maja 2014 r. odbyło się kolejne spotkanie DKK dla Dorosłych. Tematem dyskusji była powieść N. M. Kelby pt.”Białe trufle”.
„Białe trufle” to wzruszająca historia wielkiej miłości znanego francuskiego mistrza kuchni Escoffiera i Delphine. Jest to niezwykle zmysłowa opowieść o małym, niepozornym z wyglądu człowieku, który tworzył arcydzieła na talerzu. Ten francuski szef kuchni, żyjący na przełomie XIX i XX wieku potrafił na przykład przygotować zwykłe jajko na ponad sześćset sposobów.
Książki tej nie da się jednak ot, tak pochłonąć w przysłowiowe dwa wieczory. Jedne rozdziały wciągały nas bez reszty, inne natomiast były dosyć ciężkie do przebrnięcia i nie raz trzeba było wrócić do początku, bo gdzieś w połowie umykał nam wątek. Jednakże według nas „Białe trufle” to powieść niezwykła, bo świetnie inspiruje i po przeczytaniu jej człowiek ma nieodpartą chęć na przyrządzenie jakiejś potrawy. Przykładowo Aligot – to z pozoru bardzo proste danie, czyli umiejętne połączenie ziemniaków, masła, sera i mleka z białymi truflami. Niestety nie znając proporcji nigdy nie dowiemy się jak dobrze smakuje. A szkoda!
Na lipcowe spotkanie DKK dla Dorosłych zapraszamy serdecznie wszystkie klubowiczki i nie tylko
4 lipca 2014 r. o godz. 17.00. Omawiana będzie książka Martina Sixsmitha pt. „Tajemnica Filomeny”.