Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
27103465 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Legimi

 

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Archiwum wydarzeń 2009

"EUROPA OD KUCHNI" - spotkanie Klubu Europejczyka

05-03-2009

Jakie są upodobania kulinarne Greków, jaki jest ulubiony przysmak Belgów, co jedzą na śniadanie Brytyjczycy? Na te i na wiele innych pytań dotyczących kuchni europejskich odpowiedź uzyskali uczestnicy spotkania „Europa od kuchni” zorganizowanego 5 marca 2009 roku we współpracy z Regionalnym Centrum Informacji Europejskiej w Rzeszowie.


Pani Anna Pawliszko-Rudy opowiadała o zwyczajach kulinarnych Starego Kontynentu i zachęciła trzecioklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 10 do plastycznego przedstawiania właśnie zdobytych informacji i ciekawostek. Dwie uczestniczące w zabawie drużyny, dziewcząt i chłopców, otrzymały po dwa papierowe fartuchy kuchenne, które były tłem służącym do rysowania.

 

Na dobry początek dzieci wysłuchały legendy wyjaśniającej pochodzenie smakołyku wszystkich dzieci – czekolady. Nie wszystkie dzieciaki wiedziały, że recepturę opracowali Belgowie. Inną charakterystyczną potrawą mieszkańców tego kraju są frytki, którymi zajadają się z majonezem. Natomiast podstawowym przysmakiem Greków są oliwki, i te zielone i te czarne.

 

Uwielbiają też bakłażany i pieczoną baraninę. Francuzi słyną z serów, mają ich ponad 370 gatunków, ich przysmakiem jest także bagietka, wszyscy doskonale też wiedzą, że bardzo lubią jeść żabie udka i małże. W kraju, w którym bije słynny zegar Big Ben jada się bardzo obfite śniadania. Na talerzu typowego Brytyjczyka nie może zabraknąć jajecznicy na bekonie, kiełbasek i kaszanki. Powszechnym zwyczajem jest również popołudniowe picie herbaty, czyli tzw. five o’clock, który skrupulatnie celebrują. Herbata jest zalewana wrzątkiem w dzbankach i zabielana dużą ilością mleka. Portugalczyków natomiast charakteryzuje duże spożycie ryb, zwłaszcza suszonych, najpopularniejsze są dorsze. Uczestnicy spotkania nie mieli żadnych problemów ze wskazaniem ulubionych potraw Włochów, których wszyscy znamy jako mistrzów w przyrządzaniu pizzy oraz spaghetti.

 

Wszystkie wymienione przez panią Anię Pawliszko-Rudy potrawy Europejczyków znalazły się na wykonanej przez dzieci „kulinarnej mapie Europy”.

 

Na zakończenie zabawy dziec zaprezentowały swoje prace, którymi były kolorowe, „smaczne” fartuchy. Ich podziękowaniem za kulinarną wędrówkę po krajach Unii Europejskiej i upominki była zabawa muzyczno-ruchowa „Zuch”.

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: