Stronę odwiedzono:
27103465 razy
|
Jakie są upodobania kulinarne Greków, jaki jest ulubiony przysmak Belgów, co jedzą na śniadanie Brytyjczycy? Na te i na wiele innych pytań dotyczących kuchni europejskich odpowiedź uzyskali uczestnicy spotkania „Europa od kuchni” zorganizowanego 5 marca 2009 roku we współpracy z Regionalnym Centrum Informacji Europejskiej w Rzeszowie.
Pani Anna Pawliszko-Rudy opowiadała o zwyczajach kulinarnych Starego Kontynentu i zachęciła trzecioklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 10 do plastycznego przedstawiania właśnie zdobytych informacji i ciekawostek. Dwie uczestniczące w zabawie drużyny, dziewcząt i chłopców, otrzymały po dwa papierowe fartuchy kuchenne, które były tłem służącym do rysowania.
Na dobry początek dzieci wysłuchały legendy wyjaśniającej pochodzenie smakołyku wszystkich dzieci – czekolady. Nie wszystkie dzieciaki wiedziały, że recepturę opracowali Belgowie. Inną charakterystyczną potrawą mieszkańców tego kraju są frytki, którymi zajadają się z majonezem. Natomiast podstawowym przysmakiem Greków są oliwki, i te zielone i te czarne.
Uwielbiają też bakłażany i pieczoną baraninę. Francuzi słyną z serów, mają ich ponad 370 gatunków, ich przysmakiem jest także bagietka, wszyscy doskonale też wiedzą, że bardzo lubią jeść żabie udka i małże. W kraju, w którym bije słynny zegar Big Ben jada się bardzo obfite śniadania. Na talerzu typowego Brytyjczyka nie może zabraknąć jajecznicy na bekonie, kiełbasek i kaszanki. Powszechnym zwyczajem jest również popołudniowe picie herbaty, czyli tzw. five o’clock, który skrupulatnie celebrują. Herbata jest zalewana wrzątkiem w dzbankach i zabielana dużą ilością mleka. Portugalczyków natomiast charakteryzuje duże spożycie ryb, zwłaszcza suszonych, najpopularniejsze są dorsze. Uczestnicy spotkania nie mieli żadnych problemów ze wskazaniem ulubionych potraw Włochów, których wszyscy znamy jako mistrzów w przyrządzaniu pizzy oraz spaghetti.
Wszystkie wymienione przez panią Anię Pawliszko-Rudy potrawy Europejczyków znalazły się na wykonanej przez dzieci „kulinarnej mapie Europy”.
Na zakończenie zabawy dziec zaprezentowały swoje prace, którymi były kolorowe, „smaczne” fartuchy. Ich podziękowaniem za kulinarną wędrówkę po krajach Unii Europejskiej i upominki była zabawa muzyczno-ruchowa „Zuch”.