Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
27105370 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Legimi

 

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Archiwum wydarzeń 2018

„Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych” – relacja z Punktu bibliotecznego Filii nr 9

06-03-2018

„Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych”
– relacja z Punktu bibliotecznego Filii nr 9

 

5 marca 2018 r. w bibliotece odbyło się spotkanie pt. „Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych”, które poprowadziła dietetyczka Sara Husiatyńska z Centrum Dietetycznego Naturhouse.

 

Podczas spotkania uczestnicy dowiedzieli się, że coraz więcej osób w Polsce cierpi na otyłość, która prowadzi zwykle do innych chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Dietetyczka poruszyła także problem przetworzonej żywności i cukru spożywanych w coraz większych ilościach oraz braku czasu na to, żeby zjeść w ciągu dnia 4-5 mniejszych posiłków zalecanych przez dietetyków, w wyniku czego spowalnia się nasz metabolizm. Pani Sara Husiatyńska zaleciła codzienny, przynajmniej 15-minutowy trening, picie minimum 2 litrów wody dziennie i spożywanie 5 porcji warzyw i owoców: 2 porcje owoców (do południa) i 3 porcje warzyw. Poradziła także, aby czytać składy produktów spożywczych.

 

Pani dietetyk poleciła zebranym książki, które warto przeczytać: Julita Bator „Zamień chemię na jedzenie” oraz Sergei Boutenko „Dzika spiżarnia… czyli zbieractwo dla początkujących”.
 

Uczestnicy spotkania zostali zaproszeni do umówienia się na bezpłatną konsultację dietetyczną z pomiarami składu ciała.

 

Karolina Turek

----------------------------------------------------------------

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: