Stronę odwiedzono:
27105370 razy
|
„Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych”
– relacja z Punktu bibliotecznego Filii nr 9
5 marca 2018 r. w bibliotece odbyło się spotkanie pt. „Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych”, które poprowadziła dietetyczka Sara Husiatyńska z Centrum Dietetycznego Naturhouse.
Podczas spotkania uczestnicy dowiedzieli się, że coraz więcej osób w Polsce cierpi na otyłość, która prowadzi zwykle do innych chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Dietetyczka poruszyła także problem przetworzonej żywności i cukru spożywanych w coraz większych ilościach oraz braku czasu na to, żeby zjeść w ciągu dnia 4-5 mniejszych posiłków zalecanych przez dietetyków, w wyniku czego spowalnia się nasz metabolizm. Pani Sara Husiatyńska zaleciła codzienny, przynajmniej 15-minutowy trening, picie minimum 2 litrów wody dziennie i spożywanie 5 porcji warzyw i owoców: 2 porcje owoców (do południa) i 3 porcje warzyw. Poradziła także, aby czytać składy produktów spożywczych.
Pani dietetyk poleciła zebranym książki, które warto przeczytać: Julita Bator „Zamień chemię na jedzenie” oraz Sergei Boutenko „Dzika spiżarnia… czyli zbieractwo dla początkujących”.
Uczestnicy spotkania zostali zaproszeni do umówienia się na bezpłatną konsultację dietetyczną z pomiarami składu ciała.
Karolina Turek
----------------------------------------------------------------
GALERIA