Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
27104211 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Legimi

 

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Archiwum wydarzeń 2021

„Smaki Dziedzictwa - Smak Galicji” - prelekcja Rafała Kocoła – kustosza z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie - relacja

27-09-2021

 

„Smaki Dziedzictwa - Smak Galicji” - prelekcja Rafała Kocoła - kustosza

z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie, w ramach 29. edycji  Europejskich Dni Dziedzictwa - relacja z Filii nr 7

 

Kolejny już raz Filia nr 7 WiMBP w Rzeszowie wzięła udział w obchodach Europejskich Dni Dziedzictwa. Prelekcję dla uczniów klasy VI pod hasłem „Smaki Dziedzictwa - Smak Galicji”, wygłosił Rafał Kocoł - kustosz, kierownik Działu Historycznego Muzeum Okręgowego w Rzeszowie. Spotkanie odbyło się 13 września 2021 r. 

 

Kuchnia galicyjska związana była z ziemiami dawnej Rzeczypospolitej, które znalazły się pod zaborem austriackim. Tereny te potocznie nazywano Galicją, charakteryzowała je wielokulturowość, co miało wpływ również na to co podawano do jedzenia.

 

Młodzi słuchacze dowiedzieli się o historii i pochodzeniu wielu potraw, które do dziś podaje się na nasze stoły. Pośród kulinariów pojawiły się sznycel wiedeński, sztuka mięsa wołowego (tafelspitz), omlet cesarski, andrut przekładany masą (kiedyś noszący nazwę pischinger), czy też zwykła bułka zwana kajzerką (kaisersemmel), która wiąże się z cesarzem Franciszkiem Józefem I, a której historia tak naprawdę jest znacznie starsza. Ciekawie przedstawiona prelekcja wzbogaciła wiedzę uczniów o historię  naszego regionu.

 

Dziękujemy dyrekcji i nauczycielom oraz uczniom kl. VI ze Szkoły Podstawowej nr 25  za udostepnienie sali i udział w tym spotkaniu.

 

Dziękujemy Rafałowi Kocołowi z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie za przygotowanie tematu prelekcji w ramach obchodów 29. edycji Europejskich Dni Dziedzictwa. 

 

Anna Kurowska

-------------------------------------------------------

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: