Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
27104710 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Legimi

 

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Archiwum wydarzeń 2019

Śladami dawnych smaków – relacja z Filii nr 4

10-01-2019

Śladami dawnych smaków – relacja z Filii nr 4

 

Bibliotekarze, członkowie i sympatycy klubu czytelniczego Spotkania z Literaturą gościli 8 stycznia 2019 r. w Filii nr 4 Ulę Sobol - redaktorkę i autorkę wielu tekstów zamieszczonych w publikacjach Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu.
 

Spotkanie zapoczątkowała bardzo ciekawa opowieść naszego Gościa o pierwszych inspiracjach tematem i pomysłach na zachowanie dla potomnych niezwykle ciekawych przepisów, zwyczajów i atrakcji turystycznych.
 

Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu : ludzie, miejsca, potrawy obejmują 3 części. Pierwsza z nich dotyczy wschodniej części Podkarpacia, kolejna obejmuje smaki naszych gór i pogórza, ostatnia dotyczy powiatów bliskich stolicy Podkarpacia. Publikacje zawierają również indeks potraw i słownik gwary kulinarnej oraz kalendarz cyklicznych imprez kulinarnych organizowanych na omawianych obszarach.
 

Zebranie przepisów przechowywanych od pokoleń wymagało ogromnego zaangażowania ze względu na rozległy obszar i wielokulturowość regionu. Autorka wielokrotnie podkreślała również zasługi osób, które kultywują tradycje, zachowują i promują bogate dziedzictwo kultury regionalnej.


Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie spotkały się również z zainteresowaniem wśród naszych klubowiczów, spotkanie okazało się chwilą refleksji i wędrówką do lat dzieciństwa. Wśród tych wszystkich opowieści, każdy z nas odnalazł swojskie klimaty, smaki i tradycje kultywowane w rodzinnych stronach.


Dziękujemy Pani Uli Sobol za spotkanie poświęcone smakom dawnego Podkarpacia i zapraszamy na kolejne, tym razem poświęcone tradycjom świątecznym naszego regionu.


Danuta Hulek

------------------------------------------------------------------

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: