Stronę odwiedzono:
27104710 razy
|
Śladami dawnych smaków – relacja z Filii nr 4
Bibliotekarze, członkowie i sympatycy klubu czytelniczego Spotkania z Literaturą gościli 8 stycznia 2019 r. w Filii nr 4 Ulę Sobol - redaktorkę i autorkę wielu tekstów zamieszczonych w publikacjach Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu.
Spotkanie zapoczątkowała bardzo ciekawa opowieść naszego Gościa o pierwszych inspiracjach tematem i pomysłach na zachowanie dla potomnych niezwykle ciekawych przepisów, zwyczajów i atrakcji turystycznych.
Kulinarne wędrówki po Podkarpaciu : ludzie, miejsca, potrawy obejmują 3 części. Pierwsza z nich dotyczy wschodniej części Podkarpacia, kolejna obejmuje smaki naszych gór i pogórza, ostatnia dotyczy powiatów bliskich stolicy Podkarpacia. Publikacje zawierają również indeks potraw i słownik gwary kulinarnej oraz kalendarz cyklicznych imprez kulinarnych organizowanych na omawianych obszarach.
Zebranie przepisów przechowywanych od pokoleń wymagało ogromnego zaangażowania ze względu na rozległy obszar i wielokulturowość regionu. Autorka wielokrotnie podkreślała również zasługi osób, które kultywują tradycje, zachowują i promują bogate dziedzictwo kultury regionalnej.
Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie spotkały się również z zainteresowaniem wśród naszych klubowiczów, spotkanie okazało się chwilą refleksji i wędrówką do lat dzieciństwa. Wśród tych wszystkich opowieści, każdy z nas odnalazł swojskie klimaty, smaki i tradycje kultywowane w rodzinnych stronach.
Dziękujemy Pani Uli Sobol za spotkanie poświęcone smakom dawnego Podkarpacia i zapraszamy na kolejne, tym razem poświęcone tradycjom świątecznym naszego regionu.
Danuta Hulek
------------------------------------------------------------------
GALERIA