Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
27107730 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Legimi

 

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Archiwum wydarzeń 2017

Słowiańska kuchnia wczesnośredniowieczna - spotkanie z Rafałem Kocołem z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie w Filii nr 15

29-03-2017

Słowiańska kuchnia wczesnośredniowieczna.

Spotkanie z Rafałem Kocołem

z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie

w Filii nr 15

 

Na Oddziale Ortopedii Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego Nr 2  im Św. Jadwigi, w dniu 21 marca 2017 r. odbyło się spotkanie z Rafałem Kocołem - Kustoszem z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie, zorganizowane przez  Filię  nr 15 WiMBP w Rzeszowie.

Tematem spotkania była "Słowiańska kuchnia wczesnośredniowieczna”. Nasz Gość przeprowadził, w formie prezentacji multimedialnej,  prelekcję o potrawach kuchni wczesnośredniowiecznej.  Można było się dowiedzieć, co jadano w tej epoce i jaka to była kuchnia.

Kuchnia słowiańska, była kuchnią biedną - podkreślił Pan Kocoł. Potrawy były gotowane z kaszy jęczmiennej i jaglanej oraz z pszenicy - orkiszu. Pieczono na ogniu podpłomyki robione z mąki orkiszowej  oraz wody. Dodawano soli, natomiast pieprzu w tym okresie  nie znano. W gospodarstwach hodowano krowy i świnie. Jedzono mięso,  ale rzadko, wołowe  i wieprzowe. Przeważnie jedzono  ser i masło. W gospodarstwie robiono także naczynia, m.in.  z gliny. Z drewna robiono cebrzyki, skopce na mleko, oraz żarna do mielenia zboża, mątewkę do mieszania, do robienia zacieru  z mąki. Natomiast do rozpalania ognia używano krzesiwa. W łowieniu ryb używano  haka z żelaza. Jedzono również dziczyznę, którą zdobywano podczas polowania. Mięso suszono używając dużo soli, a potem gotując je, odsalano. I tak powstała nazwa rosół. Gotowano również żur, danie, które do dzisiaj jest stosowane w naszych menu.

Dziękujemy Panu Rafałowi Kocołowi z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie za przygotowanie prelekcji.

Alicja Pawełek

-----------------------------------------------------------

 

GALERIA

 

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: