Stronę odwiedzono:
27107730 razy
|
Słowiańska kuchnia wczesnośredniowieczna.
Spotkanie z Rafałem Kocołem
z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie
w Filii nr 15
Na Oddziale Ortopedii Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego Nr 2 im Św. Jadwigi, w dniu 21 marca 2017 r. odbyło się spotkanie z Rafałem Kocołem - Kustoszem z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie, zorganizowane przez Filię nr 15 WiMBP w Rzeszowie.
Tematem spotkania była "Słowiańska kuchnia wczesnośredniowieczna”. Nasz Gość przeprowadził, w formie prezentacji multimedialnej, prelekcję o potrawach kuchni wczesnośredniowiecznej. Można było się dowiedzieć, co jadano w tej epoce i jaka to była kuchnia.
Kuchnia słowiańska, była kuchnią biedną - podkreślił Pan Kocoł. Potrawy były gotowane z kaszy jęczmiennej i jaglanej oraz z pszenicy - orkiszu. Pieczono na ogniu podpłomyki robione z mąki orkiszowej oraz wody. Dodawano soli, natomiast pieprzu w tym okresie nie znano. W gospodarstwach hodowano krowy i świnie. Jedzono mięso, ale rzadko, wołowe i wieprzowe. Przeważnie jedzono ser i masło. W gospodarstwie robiono także naczynia, m.in. z gliny. Z drewna robiono cebrzyki, skopce na mleko, oraz żarna do mielenia zboża, mątewkę do mieszania, do robienia zacieru z mąki. Natomiast do rozpalania ognia używano krzesiwa. W łowieniu ryb używano haka z żelaza. Jedzono również dziczyznę, którą zdobywano podczas polowania. Mięso suszono używając dużo soli, a potem gotując je, odsalano. I tak powstała nazwa rosół. Gotowano również żur, danie, które do dzisiaj jest stosowane w naszych menu.
Dziękujemy Panu Rafałowi Kocołowi z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie za przygotowanie prelekcji.
Alicja Pawełek
-----------------------------------------------------------
GALERIA