Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
27105490 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Legimi

 

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Archiwum wydarzeń 2017

Spotkanie dla dziećmi z Rafałem Kocołem z Muzeum Okręgowego w Filii nr 15 – relacja

18-05-2017

Spotkanie dla dziećmi z Rafałem Kocołem z Muzeum Okręgowego –

Filia nr 15

 

 

24 kwietnia 2017 r., w Regionalnym Ośrodku Rehabilitacji Kardiologicznej i Psychiatrycznej, Filia nr 15 zorganizowała spotkanie dla dziećmi z Rafałem Kocołem z Muzeum Okręgowego.

Tematem spotkania były „Polskie smaki – Kuchnia słowiańska, średniowieczna, szlachecka”. Rafał Kocoł przedstawił w formie prezentacji historię kuchni polskiej. Kuchnia słowiańska była to raczej kuchnia mączna, rzadko spożywano mięso – pieczono podpłomyki. W VII-wiecznej kuchni natomiast spożywano, zwłaszcza w bogatych domach, zwierzynę, ptactwo – pawie, kuropatwy. Stoły były suto zastawione. Wzorowano się na kuchni francuskiej. Pito piwo, miód pitny. Na stołach było przeważnie 4 kg mięsa. Miody pitne to były dwójniaki, czwórniaki. Oznacza to, że spożywano miód i mięso w tych samych ilościach. Zaczęto wprowadzać różne nieznane potrawy z innych krajów. Wprowadzono też do kuchni polskiej cynamon, pieprz i cukier. Słynne uczty magnackie były w Krakowie u Wierzynka, gdzie jadali królowie i władcy z całej Europy. W XVII w. słynne były również obiady czwartkowe, organizowane przez Księcia Stanisława Poniatowskiego. Jedzono tzw. faramużkę, czyli zupę z piwa.

 

Alicja Pawełek

 ------------------------------------------------------------

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: