Stronę odwiedzono:
27105490 razy
|
Spotkanie dla dziećmi z Rafałem Kocołem z Muzeum Okręgowego –
Filia nr 15
24 kwietnia 2017 r., w Regionalnym Ośrodku Rehabilitacji Kardiologicznej i Psychiatrycznej, Filia nr 15 zorganizowała spotkanie dla dziećmi z Rafałem Kocołem z Muzeum Okręgowego.
Tematem spotkania były „Polskie smaki – Kuchnia słowiańska, średniowieczna, szlachecka”. Rafał Kocoł przedstawił w formie prezentacji historię kuchni polskiej. Kuchnia słowiańska była to raczej kuchnia mączna, rzadko spożywano mięso – pieczono podpłomyki. W VII-wiecznej kuchni natomiast spożywano, zwłaszcza w bogatych domach, zwierzynę, ptactwo – pawie, kuropatwy. Stoły były suto zastawione. Wzorowano się na kuchni francuskiej. Pito piwo, miód pitny. Na stołach było przeważnie 4 kg mięsa. Miody pitne to były dwójniaki, czwórniaki. Oznacza to, że spożywano miód i mięso w tych samych ilościach. Zaczęto wprowadzać różne nieznane potrawy z innych krajów. Wprowadzono też do kuchni polskiej cynamon, pieprz i cukier. Słynne uczty magnackie były w Krakowie u Wierzynka, gdzie jadali królowie i władcy z całej Europy. W XVII w. słynne były również obiady czwartkowe, organizowane przez Księcia Stanisława Poniatowskiego. Jedzono tzw. faramużkę, czyli zupę z piwa.
Alicja Pawełek
------------------------------------------------------------
GALERIA