Stronę odwiedzono:
27113977 razy
|
Europejskie Dni Dziedzictwa „Smaki Dziedzictwa”
– warsztaty z Łukaszem Modelskim w Parole Art Bistro
W ramach trwających w drugi trzeci weekend września Europejskich Dni Dziedzictwa, które w tym roku odbywają się pod hasłem „Smaki Dziedzictwa” w ofercie naszej Biblioteki nie mogło zabraknąć wydarzenia z udziałem naszych najmłodszych czytelników. 12 września br., dzięki życzliwości Parole Art Bistro, przygotowaliśmy warsztaty kulinarne okraszone gawędą historyczną, które przeprowadził Łukasz Modelski, znany mediawista, dziennikarz radiowy i telewizyjny znany m.in. z takich programów jak „Kuchnia Jagiellonów” w TVP Historia i „Droga przez mąkę” w radiowej „Dwójce” , ale przede wszystkim praktykujący pasjonat kuchni z dawnych lat.
Nasz gość jest także autorem popularnej książki dla dzieci „Mała historia kuchni. Dzieje się je” i jak sam o sobie pisze „w równym stopniu smakuje kuchnię jak i literaturę”, o czym mogli przekonać się uczestnicy warsztatów i ich rodzice. W zajęciach wzięło udział 10. dzieci, które - w drodze naboru internetowego ogłoszonego na stronie internetowej - wyraziło chęć zaprzyjaźnienia się z kulinarną historią.
Nasz gość, który odkrywa i adaptuje do współczesnych produktów przepisy z dawnych wieków, zaproponował młodymi adeptom sztuki kulinarnej przygotowanie specjalnego menu:
Trudno zrelacjonować pasję i zaangażowanie młodych kuchcików w przygotowanie ciasta, krojenie produktów, dosypywanie przypraw. Wspólna praca, pasjonujące historyczne opowieści oraz nauka np. o krojeniu ogórka i rozbijaniu jajek, to przygoda o której uczestnicy warsztatu chyba długo nie zapomną. Jak zauważył Łukasz Modelski to duża przyjemność współpracować z dziećmi, które od młodszych lat nabywają pewnych umiejętności i wrażliwości na smaki oraz zapachy.
Tym bardziej cieszymy się, że Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie ma swój udział w kształtowaniu od najmłodszych kulinarnych upodobań, a co najważniejsze kontynuowania tradycji przygotowywania potraw, które od wieków goszczą na polskim stole. Bowiem tradycje kulinarne od zawsze towarzyszyły zwyczajom, świętom i życiu codziennemu jednocząc wokół stołu rodziny i wspólnoty.
Warsztaty, nie mogło się odbyć bez ważnego dla naszego wydarzenia elementu jakim jest gościnność, wspólna degustacja potraw. Przybyli wraz ze swoimi dziećmi rodzice, nie pożałowali, że cierpliwie czekali na swoje pociechy. Nie tylko dlatego, że ich dzieci pięknie serwowały potrawy, ale przede wszystkim dlatego, że włożone w proces ich przygotowania serce, cudowna atmosfera, którą stworzył Łukasz Modelski oraz klimatyczne wnętrze Art Bistro Parole sprawiły, że zachwyceni byli historycznymi smakami, urzeczeni kulinarną gawędą i mieli okazję poucztować jak tradycja nakazuje.
Wojewódzka i Miejska Biblioteka w Rzeszowie dziękuje Panu Arkadiuszowi Migale z Art Bistro Parole, za otwartość na Naszą propozycję oraz pomoc w realizacji warsztatów.
Barbara Balicka
------------------------------------------------------
GALERIA