Stronę odwiedzono:
27113899 razy
|
Europejskie Dni Dziedzictwa Kulturowego w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Rzeszowie - 11-12 IX 2021
Tematem tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa są „Smaki Dziedzictwa”, do których dołączyła również Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie, proponując uczestnikom warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci, degustację i prezentację tradycyjnych potraw oraz spotkanie autorskie z Wojciechem Nowickim.
„Zwijamy precle, pleciemy chałki, lepimy pierogi i kulamy gumiklajzy, bo jak mawia przysłowie przez żołądek do serca, a mamy nadzieję, niemal pewność, że my Polacy kochamy nie tylko jedzenia, ale również kulturę. Posiłek to nie tylko poszczególny produkt, ale także rodzinne spotkania przy wspólnym stole, gdzie słuchamy opowieści, bawimy się i świętujemy. Niech ta edycja przypomni nam o kulturze jedzenia, kuchni tradycyjnej, regionalnej która ukazuje naszą różnorodność, a równocześnie jednoczy”.
11 września 2021 r. już wczesnym rankiem uczestniczki warsztatów z Pracowni Rzemiosł Różnych zebrały się pod budynkiem przy ul. Sokoła 13, by wspólnie wyruszyć do Domu Ludowego w Woliczce, by wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Woliczce. Przez blisko 6 godzin uczestniczki poznawały tradycyjne receptury oraz krok po kroku uczyły się ich wykonania: m. in. ciastek drożdżowych, oponek, racuszków z jabłkami oraz wielu innych, związanych z regionem podkarpackim.
Ogromną atrakcją była wizyta w Domu Tradycji Ludowych w Trzcianie, gdzie Zbigniew Lis opowiedział o historii tego niezwykłego miejsca. W tradycyjnej izbie, na piecu uczestniczki upiekły proziaki – placuszki wykonane z dodatkiem sody, które są ulubionym przysmakiem wszystkich Podkarpacian. Atmosfera miejsca wprawiła wszystkich w sentymentalny nastrój. Wspominano lata dziecięce, ulubione potrawy i to, jak robiono je w domu rodzinnym.
Finał warsztatów kulinarnych miał miejsce w WiMBP w Rzeszowie. Panie Koła Gospodyń Wiejskich w Woliczce wspólnie z uczestniczkami przygotowały pokaz i degustację tradycyjnych potraw, które miało zwieńczyć spotkanie autorskie z Wojciechem Nowickim.
Wojciech Nowicki – polski pisarz, eseista, fotograf, kurator, dziennikarz, tłumacz i krytyk kulinarny. Jest autorem znakomitej prozy, wielokrotnie nagradzanym za swoją twórczość – m.in. znalazł się w finale Nagrody Nike 2011, został laureatem Nagrody Literackiej Gdynia 2014 oraz Nagrody Literackiej im. Juliana Tuwima 2020. Pośród innych, napisał niezwykłą książkę pt. „Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce”. W książce tej opowiada o historii polskiej sztuki kulinarnej, o „anatomii smaku, o jego pamięci i dziedziczeniu; o dalszych i bliższych korzeniach naszej teraźniejszości, odczytywanej poprzez obyczaje stołu”. W swojej opowieści wykorzystuje nie tylko stare i nowe książki kucharskie, ale także dzieła literackie, w których jak w zwierciadle odbija się kuchnia. Pisze także o przestrzeniach, w jakich rozgrywa się historia kuchni w Polsce oraz o jej bohaterach.
Spotkanie z Wojciechem Nowickim prowadziła Bernadeta Szczypta. Rozmawiano na temat tradycji kulinarnych, o nowych modach „w kuchni”: diecie wegańskiej i wegetariańskiej, o tym, jak polska kuchnia wkradła się w tradycje kulturowe innych krajów. Padło również pytanie, czy smaki dziedzictwa są naszym bogactwem kulinarnym. W rozmowę włączała się publiczność, sprawiając, że wydarzenie odbyło się w sympatycznej atmosferze dialogu. Na zakończenie zaproszono wszystkich na degustację, a Panie Koła Gospodyń Wiejskich w Woliczce umiliły ostatnie chwile spotkania, śpiewając pieśni ludowe.
Katarzyna Błajdo, spec. ds. promocji WiMBP w Rzeszowie
-----------------------------------------------------------------------------
GALERIA