Stronę odwiedzono:
27113938 razy
|
Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 „Smaki Dziedzictwa” – PBC od kuchni
Tegoroczne Europejskie Dni Dziedzictwa odbywają się pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”. Z tej okazji Podkarpacka Biblioteka Cyfrowa zabiera nas w małą podróż w czasie – do kuchni z przełomu XIX i XX wieku.
W polskiej kuchni odbija się burzliwa historia, która niewątpliwie wpływała na dania pojawiające się na stołach. Dużą wagę przywiązywano nie tylko do przygotowywania potraw, ale również do sposobu nakrycia stołu i zwyczajów związanych z jedzeniem.
W porównaniu z książkami kucharskimi wydawanymi się obecnie, gdzie każdy przepis zestawiony jest z apetycznym zdjęciem, dawne przepiśniki nie grzeszyły wyglądem, lecz miały bogatą zawartość. Liczba przepisów była zaskakująca. Wielość i różnorodność dań w dawnej kuchni z pewnością zaskoczy współczesnych miłośników kulinariów.
Tym, co odróżnia dzisiejsze przepisy od dawnych, jest niewątpliwie nieprecyzyjny zapis, a także inny system miar i wag. Często zdarzało się również pominięcie ilości poszczególnych składników. Gotowanie było więc nie lada wyzwaniem.
PBC zaprasza do obejrzenia prezentacji ze swoich zbiorów. Zaprezentowano w niej książki z przepisami na wspaniałe potrawy zupełnie dzisiaj zapomniane i niedoceniane. Tradycje kulinarne odgrywają dużą rolę w pielęgnowaniu polskich obyczajów. Warto popularyzować i upowszechniać wiedzę o nich, gdyż są nierozerwalnym elementem naszej historii i kultury.
Prezentacja dostępna pod adresem:
https://www.youtube.com/watch?v=Vlpu-ByncwA
Poniżej zamieszczamy linki do publikacji wykorzystanych w prezentacji:
Iwona Wojtowicz
Dział Komputeryzacji Procesów Bibliotecznych
WiMBP w Rzeszowie
--------------------------------------------------------------------
GALERIA