Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
27114979 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Aktualności

„Z cesarskiego dworu do mieszczańskiej kuchni, czyli XIX-wieczny smak Galicji” – relacja z prelekcji Rafała Kocoła - nagranie

05-06-2021

 „Z cesarskiego dworu do mieszczańskiej kuchni, czyli XIX-wieczny smak Galicji” – relacja z prelekcji Rafała Kocoła - nagranie

 

2 czerwca 2021 r. miłośnicy historii i dobrej kuchni mieli okazję wysłuchać prelekcji Rafała Kocoła – historyka, kustosza, kierownika Działu Historycznego w Muzeum Okręgowym w Rzeszowie.

 

Historia austriackiego smaku, przeplatana niezwykle interesującymi anegdotami o kuchni na dworze cesarskim, została uzupełniona prezentacją multimedialną z ciekawymi ilustracjami.

 

Podczas wykładu o smakach Galicji, prelegent zdradził kilka tajemnic z życia kulinarnego cesarza austriackiego Franciszka Józefa i jego żony Elżbiety. Uczestnicy dowiedzieli się m.in. jaki był ulubiony „przysmak” cesarzowej Sisi, skąd wzięło się określenie „bułka cesarska”, czym był „Pischinger”, czy też jaki był ostatni posiłek cesarza.

 

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w tym wydarzeniu i aktywność na czacie.

 

Zapis prelekcji dostępny jest na profilu WiMBP w serwisie YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=GpvEY38g__8

 

Organizację spotkania dofinansowano w ramach Rzeszowskiego Budżetu Obywatelskiego na 2021 r.


Za jego realizację na platformie ClickMeeting odpowiadał Dział Komputeryzacji Procesów Bibliotecznych. 

 

Iwona Wojtowicz
Dział Komputeryzacji Procesów Bibliotecznych
WiMBP w Rzeszowie

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: