Stronę odwiedzono:
27114979 razy
|
„Z cesarskiego dworu do mieszczańskiej kuchni, czyli XIX-wieczny smak Galicji” – relacja z prelekcji Rafała Kocoła - nagranie
2 czerwca 2021 r. miłośnicy historii i dobrej kuchni mieli okazję wysłuchać prelekcji Rafała Kocoła – historyka, kustosza, kierownika Działu Historycznego w Muzeum Okręgowym w Rzeszowie.
Historia austriackiego smaku, przeplatana niezwykle interesującymi anegdotami o kuchni na dworze cesarskim, została uzupełniona prezentacją multimedialną z ciekawymi ilustracjami.
Podczas wykładu o smakach Galicji, prelegent zdradził kilka tajemnic z życia kulinarnego cesarza austriackiego Franciszka Józefa i jego żony Elżbiety. Uczestnicy dowiedzieli się m.in. jaki był ulubiony „przysmak” cesarzowej Sisi, skąd wzięło się określenie „bułka cesarska”, czym był „Pischinger”, czy też jaki był ostatni posiłek cesarza.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w tym wydarzeniu i aktywność na czacie.
Zapis prelekcji dostępny jest na profilu WiMBP w serwisie YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=GpvEY38g__8
Organizację spotkania dofinansowano w ramach Rzeszowskiego Budżetu Obywatelskiego na 2021 r.
Za jego realizację na platformie ClickMeeting odpowiadał Dział Komputeryzacji Procesów Bibliotecznych.
Iwona Wojtowicz
Dział Komputeryzacji Procesów Bibliotecznych
WiMBP w Rzeszowie