Stronę odwiedzono:
27118437 razy
|
Wkręceni w zdrowie
– spotkanie w ramach Pracowni Rzemiosł Różnych
4 czerwca 2019 r., w siedzibie głównej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie, zostały zorganizowane warsztaty kulinarne. Były to pierwsze zajęcia zorganizowane we współpracy ze Stowarzyszeniem Inspiracji i Rozwoju Perspektywa reprezentowanym przez Magdalenę Dec i Małgorzatę Grabek.
Tematem przewodnim warsztatów były zdrowe potrawy, będące alternatywą dla potraw wysoko przetworzonych, poddanych obróbce przemysłowej, często z substancjami dodatkowymi (sól, cukier, tłuszcz, witaminy, konserwanty, polepszacze smaku itp.).
Prowadząca warsztaty Oksana Marczak, mistrzyni w robieniu zdrowych przekąsek, udzieliła rad dotyczących zdrowego i smacznego jedzenia. Opowiedziała o tym, jak niektóre produkty spożywcze mogą pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie oraz których należy unikać.
Na stołach pojawiły się produkty, a uczestniczki warsztatów, podzielone na grupy, wylosowały przepisy. Wspólna praca, wszystkich zebranych osób, skutkowała wykonaniem imponująco dużej ilości potraw: kulek mocy (z orzechów, suszonych daktyli, płatków owsianych, kakao i przypraw), gryczanych czekoladek, czekoladowych trufli, szarlotki bez pieczenia, czekośliwek, deseru granola, zielonego koktajlu (zwanego koktajlem krokodyla), a także przystawek wytrawnych: sałatki marokańskiej, kolorowych zawijasków z placków tortilli, bruschetty – grzanek pochodzących z Włoch, sałatki wiosennej, pasty słonecznikowej i z czerwonej fasoli.
Po sprawnym przygotowaniu tak wielu potraw nastąpiła chwila prawdy – degustacja stworzonych przystawek. Jak się okazało zdrowe i proste w przygotowaniu przekąski były pyszne i oryginalnie smakowały.
Spotkaniu towarzyszyła prezentacja książek ze zbiorów własnych WiMBP w Rzeszowie o tematyce kucharskiej, pełnych przepisów zbieranych przez lata i pomysłów jak sprawić, by jeść pysznie i zdrowo.
Renata Dziepak
---------------------------------------------------------
GALERIA