Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
27118437 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Aktualności

Wkręceni w zdrowie – spotkanie w ramach Pracowni Rzemiosł Różnych - relacja

05-06-2019

Wkręceni w zdrowie
– spotkanie w ramach Pracowni Rzemiosł Różnych

 

4 czerwca 2019 r., w siedzibie głównej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie, zostały zorganizowane warsztaty kulinarne. Były to pierwsze zajęcia zorganizowane we współpracy ze Stowarzyszeniem Inspiracji i Rozwoju Perspektywa reprezentowanym przez Magdalenę Dec i Małgorzatę Grabek.
 

Tematem przewodnim warsztatów były zdrowe potrawy, będące alternatywą dla potraw wysoko przetworzonych, poddanych obróbce przemysłowej, często z substancjami dodatkowymi (sól, cukier, tłuszcz, witaminy, konserwanty, polepszacze smaku itp.).


Prowadząca warsztaty Oksana Marczak, mistrzyni w robieniu zdrowych przekąsek, udzieliła rad dotyczących zdrowego i smacznego jedzenia. Opowiedziała o tym, jak niektóre produkty spożywcze mogą pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie oraz których należy unikać.


Na stołach pojawiły się produkty, a uczestniczki warsztatów, podzielone na grupy, wylosowały przepisy. Wspólna praca, wszystkich zebranych osób, skutkowała wykonaniem imponująco dużej ilości potraw: kulek mocy (z orzechów, suszonych daktyli, płatków owsianych, kakao i przypraw), gryczanych czekoladek, czekoladowych trufli, szarlotki bez pieczenia, czekośliwek, deseru granola, zielonego koktajlu (zwanego koktajlem krokodyla), a także przystawek wytrawnych: sałatki marokańskiej, kolorowych zawijasków z placków tortilli, bruschetty – grzanek pochodzących z Włoch, sałatki wiosennej, pasty słonecznikowej i z czerwonej fasoli.
 

Po sprawnym przygotowaniu tak wielu potraw nastąpiła chwila prawdy – degustacja stworzonych przystawek. Jak się okazało zdrowe i proste w przygotowaniu przekąski były pyszne i oryginalnie smakowały.


Spotkaniu towarzyszyła prezentacja książek ze zbiorów własnych WiMBP w Rzeszowie o tematyce kucharskiej, pełnych przepisów zbieranych przez lata i pomysłów jak sprawić, by jeść pysznie i zdrowo.

 

Renata Dziepak

---------------------------------------------------------

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: