Stronę odwiedzono:
27119894 razy
|
Warsztaty kulinarne
– spotkanie w ramach Pracowni Rzemiosł Różnych
22 października 2018 r. w siedzibie głównej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie, w miejscu, w którym można rozwijać różnorodne pasje, zostały zorganizowane, długo wyczekiwane przez członkinie Koła Gospodyń Miejskich, warsztaty kulinarne.
Tematem przewodnim warsztatów były przekąski na słono i na słodko.
Nad całością przygotowywania przystawek czuwała Jadwiga Urban, osoba z pasją i talentem kulinarnym – właścicielka Autorskiej Pracowni Cukierniczej CudaJagodzianki. O osobistej historii oddania się profesjonalnej pasji pieczenia i przyrządzania różnorodnych smakołyków pani Jadwiga opowiedziała już na początku spotkania. Opowieściom tym towarzyszyła prezentacja zdjęć jej słodkich cudów, m.in. artystycznie ozdobionych tortów– często spersonalizowanych i potraw serwowanych przy okazji urodzin, imienin, rocznic i innych świąt okolicznościowych.
Nic tak nie łączy kobiet jak wspólne przygotowywanie potraw, kucharzenie w sympatycznej grupie…
Na stołach pojawiły się produkty, a gospodynie odpowiednio ubrane w fartuchy, kierowane przez Jadwigę Urban, przygotowały dwa rodzaje słonych babeczek. Jedne zostały wypełnione serkiem, suszonymi pomidorami, suchą kiełbasą, papryką czerwoną i akcentami zielonymi. Z kolei do drugich, poza serkiem, zostały dodane gruszki i orzechy. Na słono zostały również przygotowane mini sałatki z pomidorów koktajlowych, mozzarelli i roszponki oraz deska serów.
Obok przystawek na słono zostały przygotowane także słodkie: pudding owocowy z kakao z nasionami chia i owocami, bezy z bitą śmietaną oraz ciastka na patykach – cake popsy w białej polewie.
Po zakończonej pracy, przy pięknie zaaranżowanym stole w stylu eko, był czas na odpoczynek i degustację przygotowanych przekąsek. Efekt był spektakularny, można było jeść nie tylko oczami – była to również prawdziwa uczta dla kubków smakowych i fantastycznie spędzony wieczór.
Spotkanie było wspaniałym pretekstem do opowieści o smakach, potrawach, zapachach, a także o książkach, które mogą zaspokoić … głód wiedzy. Towarzyszyła mu prezentacja książek ze zbiorów własnych WiMBP w Rzeszowie, o tematyce kucharskiej, pełnych przepisów zbieranych przez lata i pomysłów jak sprawić, by jeść pysznie i zdrowo.
Renata Dziepak
Dział Informacyjno-Bibliograficzny
-------------------------------------------------------------------------------
GALERIA